Шах с пешката - ходих в НАП - казаха работодателя.
Работодателя каза, че се е обаждал в НАП и те му били казали, че аз трябва да отида лично и да подам молба.
НОИ ми отговориха - 2 пъти един път централното управление и един път Софийското.

И двата отговора казват едно и също - питайте в НАП, само че едните така са го написали, че нищо не се разбира.

На Мен работодателя (и по-точно HR-а), ми каза че трябвало в НАП да отида и да си бутам аз нещата.
Ще си взема от предния работодател бележка за осигуровките за въпросния месец и ще я дам на сегашния Работодател.

Въпроса е, че те не знаят какво да правят с нея и ако трябва тях да ги карам да свършат работата, ще трябва да им дам инструкции какво точно да направят.
Аз изпратих мейли до НОИ и НАП, пък да видим какво ще кажат и те.
Малко е тъпо, че ми имат всичките данни и все пак не казват, че са взели повече пари.
Но аз съм решил да пробвам да си ги върна. От HR-а нямам много съпорт за момента. Тях май не ги бърка, че и фирмата ще вземе някой лев, защото няма да плаща нейната част от осигуровките.
Какъв точно докъумент ми трябва? Как се казва- има ли някакъв номер или нещо, че като отида да го искам да ми дадат правилния?
Със Фиша от старата работа ще стане ли? Получавам го електронно и няма подпис и печат на него, но пък дет се вика.. мога да им дам e-maila, пък те да си му правят експертиза дали не е фалшив :)

другото нещо е,че като ми върнат осигуровките, би трябвало да дължа данък върху тея 118 лв - демек по някакъв друг параграф държавата трябва да ми удържи 11 лв данък. Прав ли съм в мислите си?
То всъщност новия работодател ме е осигурил на максимума. И да те знаеха че работя.. дет се вика чакаха ми предизвестиетп да свърши. Докъментите от старата работа излязоха ноември месец.. и съм си занесъл бележката за доходите. И още тогава говорих с hr и те казаха да не се притеснявам, че ще стане. Но сега като не стана, искам да попитам какво точно и кой трябва да направи..  че да стане работата. Един вид, с извинение, ми трябват инструкции като за идиоти.. за да съм сигурен че ще стане от раз.. а няма да се занимавам месеци
Здравейте, през Септември смених местоработата си и се оказа, че от сумата от внесените осигуровки от двата работодателя надвишава максималните осигуровки (335.4 и 118.39). Скоред калкулаторите в интернет максималните осигуровки са 335.40
Как мога да възстановя тези 118.39?
 Новият работодател каза, че автоматично щяло да стане със декемврийската заплата, но не виждам такова нещо във фиша.
Трябва ли да подавам декларация някъде или да гоня HR-а да прави нещо?
Да не говорим, че и фирмата трябва да си вземе осигуровките, част от които са платени от предния ми работодател, ама това си е тяхна работа вече.